Kadangkala kejayaan atau kegagalan program berat badan anda bergantung juga kepada tabiat seharian, bukan sekadar pemakanan dan senaman semata-mata. Hal ini kerana, tabiat harian boleh mempengaruhi jumlah pengambilan kalori serta pergerakan anda sepanjang hari. Kita sering membaca atau mendengar mengenai perkara yang boleh dilakukan bagi membantu proses penurunan berat badan. Namun, bagaimana pula dengan perkara yang tidak boleh dilakukan? Artikel ini akan menerangkan secara ringkas tentang 3 tabiat harian yang boleh menjejaskan usaha anda. Mari kita lihat.

 

Tabiat #1: Awasi Minuman Berkalori

Kurangkan minuman manis dalam diet anda. Mengawal jumlah pengambilan kalori bukan dari makanan sahaja. Tahukah anda chocolate milkshake mengandungi sehingga 950 kalori? Minuman botol berjus pula mengandungi 300-400 kalori. Pendek kata, setiap jenis minuman yang mengandungi susu pekat manis, berperisa dan bergula mengandungi kalori yang tinggi. Mungkin sesetengah daripadanya (minuman jus asli dan lain-lain) membekalkan vitamin tetapi ia juga datang satu pakej dengan kalori. Minuman yang terbaik sudah tentulah air kosong. Anda boleh perahkan sedikit limau nipis atau lemon di dalamnya sebagai perasa tambahan.

 

Tabiat #2: Tak Cukup Tidur

Percaya atau tidak, kuantiti dan kualiti tidur anda boleh mempengaruhi jumlah makanan yang diambil, termasuklah bergelas-gelas kopi. Di samping itu, kekurangan tidur juga menyebabkan anda lebih cepat letih, sekaligus turut menjejaskan kualiti senaman anda. Salah satu sebab mengapa kita susah tidur ialah penggunaan peranti berskrin di waktu tidur seperti telefon bimbit, tablet, dan sebagainya. Meletakkan televisyen di dalam bilik tidur juga tidak digalakkan. Reset body clock untuk tidur dan bangun dalam masa yang sama setiap hari, walaupun di hujung minggu. Selain itu, pastikan suhu bilik juga dalam keadaan sedikit dingin, senyap dan gelap bagi merangsang pembebasan hormon melatonin (hormon tidur kita). Hindari juga kafein (kopi, teh, bar protein, coklat) dan nikotin (tembakau, tomato, kentang, terung) beberapa jam sebelum tidur. Akhir sekali, cuba amalkan rutin sebelum tidur. Sebagai contoh, memberus gigi dan membaca buku sebelum tidur.

 

Tabiat #3: Kurang Pergerakan

Rutin senaman yang konsisten adalah sangat penting bagi mengekalkan tahap kecergasan, terutamanya mereka yang sedang menjalani program berat badan. Tetapi, jika anda menghabiskan masa sejam bersenam hanya untuk duduk dan baring sahaja selepas itu, tidak akan membuahkan hasil. Hal ini kerana, kadar pembakaran kalori di luar waktu bersenam (Non-Exercise Activity Thermogenesis – NEAT) menjadi perlahan sekiranya anda kurang aktif. Sekurang-kurangnya banyakkan berdiri daripada duduk. Lebih baik lagi jikalau anda sentiasa bergerak –lebih banyak berjalan kaki, menaiki tangga dan sebagainya.

 

Entri: Tini Lorna Lim