male-final011111111

Ramai yag bz tak sempat nak g gym, mybe kesibukkan kat tempat kerja sampai balik lewat tu tak sempat g gym tapi dalam hati masih nk otot dada yang bidang dan solid. Bila otot dada dah bidang nak pakai baju papew pun smart je lebih-lebih lagi nak pakai kemeja kan.

 Nie Admin nak share 5 tips buat otot dada anda bidang sama cam orang g gym, cuma kene rajin jelah, kalau malas admin cadang anda jumpa bomoh suruh naikkan otot dada anda tu.

push-up-membentuk-otot

Langkah-langkah :

  1. Pastikan posisi tangan anda lebar di atas lantai
  2. Luruskan lengan anda kebawah.
  3. Kaki menegak pada ujung jari kaki
  4. Pastikan tubuh menegak sempurna dan lurus
  5. turun perlahan siku anda
  6. Kemudian turunkan posisi bahu anda sampai pada siku sehingga membentuk sudut 90 darjah
  7. Kembali ke posisi awal

pylometric-push-up

Latihan ini dapat membentuk otot dada dan otot tricep
Langkah-langkah :

  1. Ambil posisi push up.
  2. Rapatkan sedkit bukaan tangan anda
  3. Dorong tubuh ke bawah.
  4. Angkat tubuh ke atas sampai kedua tangan terangkat.
  5. Ulang langkah 1 hingga 4

 

rotation-push-up

 

Langkah-langkah :

  1. Berbaring dalam posisi push up
  2. Lakukan push up
  3. Kemudian tahan selama tiga saat
  4. Kemudian tubuh menghadap ke kanan dengan berat tertumpu pada tangan dan kaki kiri
  5. Tahan selama tiga saat
  6. Lakukan pada sisi yang sebelah pula

 

 

pull-up-membentuk-otot

 

Latihan ini dapat membentuk otot dada dan otot punggung bahagian bawah
Langkah-langkah :

  1. Genggam palang pull up selebar bahu.
  2. Pastikan tubuh anda tergantung dengan lengan lurus.
  3. Tarik tubuh anda ke atas sampai menyentuh palang.
  4. Turunkan kembali tubuh anda ke posisi semula.
  5. Ulangi lagi.

 

 

chair-dips

 

Latihan ini dapat membentuk otot dada, otot bahu, trisep
Langkah-langkah :

  1. Posisikan kedua tangan tepat di kerusi dengan jarak selebar bahu
  2. Angkat badan dengan mengkontraksikan otot dada, bahu, dan trisep bersamaan.
  3. Tekuk tubuh kearah belakang.
  4. Turunkan tubuh anda dengan perlahan ke bawah (posisi punggung tetap lurus)
  5. Kembali ke posisi awal lagi
Komen Facebook