8 TIPS MAINTAINKAN SIZE OTOT SEMASA CUTTING

Ramai yang ada masalah bila nak cutting je otot-otot turut kecut…padahal nak cut lemak je tapi otot-otot pun turut cut. dah tak cantik lak, dulu tme sizing otot nampak besar je sedap je posing timbul cuma tak jelas sangat sebab ada lemak. Balik-balik nak cutting je otot pun kecut gak.

Mungkin anda perasan perkara nie, ada gak yang perasan tapi buat tak tahu je janji lemak dah lose sudah.

Ini bukan perkara biasa, mungkin anda ada lakukan kesilapan semasa proses cutting tu otot mengecut. Cuba 8 Tips Nie Nak bagi otot Anda maintain je tapi lemak kecut.

Image result for protein food

1) Ambil Tinggi makanan Berprotein

Protein perlu tinggi semasa anda dalam proses cutting kerana protein nie macam makanan otot kita, kurang protein otot pasti mengecut.

Apa yang anda perlu kurangkan masa proses cutting adalah lemak dan carbohidrate.

Anda boleh kira berat badan anda dan jumlah protein perlu anda ambil.

Jika anda berat 50kg = Jumlah protein anda perlu ambil adalah 2 kali ganda dari berat anda iaitu 100g

Sumber Protein : whey protein, ayam, ikan, brocoli, telur, kekacang

2) Ambil sedikit Karbohidrat sebelum dan selepas workout

Jangn biarkan badan anda kekurangan sumber karbohidrat sebelum dan selepas workout. Nie kerana karbohidrat macam sumber Energy tubuh anda, jika anda kurang karbohidrate automatik tubuh anda akan ambil energy dari tapak simpanan glikogen dalam otot anda dan membuatkan otot anda mengecut.

Ambil sumber karbo yang mengandungi tggi serat seperti Roti Wholegrain, beras merah, kekacang dan oat.

Selepas workout anda perlu terus topup karbohidrat dalam badan anda.

Image result for compound exercise

3) Latihan Compund

Lakukan latihan compund semasa anda diet kerana latihan compund melibatkan bahagian otot besar secara automatiknya otot kecil juga terkesan sekali.

Contoh Latihan compound bench press, squats, barbell row, deadlift

Latihan compund dapat mengawal otot dari dari mengecut dan menjaga metabolisma anda dari naik terlalu tinggi sehingga menyebabkan otot mengecil.

Tapi nie bukan bermakna anda perlu terus tinggalkan latihan isolate .

4) Focus Berat Maksima bukan tinggi Reps

Ini mungkin ilmu baru admin dapat, tapi boleh cuba kerana info nie dipetik dari Web Bodybuilding . COM yang mana menyarankan anda lakukan beban maksima tapi teps rendah.

Ini kerana anda mahu menjaga size otot bukan anda mahu kecikkan otot… tu target anda bukan.

Antara info admin dapat, otot akan mengembang pada tahap optima jika anda memilih res antara 8 ke 12 reps sahaja. Jika anda melakukan 25reps ke atas membuatkan Otot anda semakin mengecil dan mengecut.

Hasil kajian dari sport Medicine, jika anda menggunakn berat sekitar ( 6RM ) akan membantu anda membakar lebih banyak kalori dari berat ringan.

Image result for workout tired

5) Jangan Workout Terlalu Lama

Ramai yang kita lihat nak cutting tapi workout terlalu lama sampai Otot anda letih dan seluruh tubuh anda lesu. Nie dipanggil OVERTRAINING

Jika tubuh anda dah overtraining, ketika itu tubuh anda akan melepaskan hormon Kortisol di panggil hormon stress, hormon itu akan membuatkan otot anda mudah terurai dan kembali mengecut.

Gunakan masa sebaiknya terutamany antara set. Rest sebaikny antara set antara 40saat to 1minit je sebaiknya.

6) Lakukan HIT

HIT atau dipanggil HIGH INTESNSITY INTERVAL TRAINING .

HIT dapat meningkatkan metabolisma anda dengn pantas membuatkan fat dalam tubuh anda cepat terbakar tapi tidak mengganggu otot anda.

Contoh HIT : Lari pecut

Anda boleh lihat perbezaan otot pelari pecut dan pelari jarak jauh.

HIT juga dapat membakar kalori dalam tubuh anda sepanjang hari bukan setakat masa training sahaja.

7) Tidur Yang Cukup

Jangan lupa waktu tidur anda, pastikan anda dapat tidur yang mencukupi antara 7 ke 8jam sehary bagi membantu otot anda dibaik pulih sepenuhnya dan mengembalikan tenaga asal semula selepas tidur.

Ramai kaki gym kurang tidur, lepas workout melepak sehingga pagi buta dan kurang tidur. Dan akhirnya workout anda semalam jdi sia sia

Dapatkan tidur berkualiti bagi merehatkan tubuh anda yang kepenatan yang amat sgt tu.

8) Ambik Supplement Nak Maintainkan Size Otot ( WMB AMINO )

Supplement nie harus anda ambik sebelum workout dan selepas workout bagi menjaga otot anda dari mengecut dengan cepat.

Selepas anda workour anda harus terus ambil 3biji Wmb amino nie bagi elakkan otot anda mengecut sebelum anda ambil sumber Karbohidrate dan protein dalam badan anda.

Wmb Amino dapat membaiki terus tisu tisu otot yng koyak semasa workout tadi. Jika anda lambat baiki otot anda akan cepat mengecut dan akhirny sia sia je anda workout tadi.

Image result for wmb amino

wmb amino ada 2 size
350 tabs Rm150
500Tabs Rm180
penghantaran adalah percuma.
Berminat anda hanya perlu klik www.wasap.my/60139179902/saya+nak+wmb+amino
Komen Facebook