Ada Apa Dengan Chin Up

Ramai yang membandingkan dua senaman antara chin up dan pull up sehinggakan ada yang membeza-bezakan senaman ini dan memberi kelebihan pada salah satu senaman dan memburuk-burukkan senaman yang sebaliknya pula. Kita kena tahu bahawa tiadalah perbezaan yang sangat ketara antara chin up dan pull up kerana keduanya melatih daya pergerakan yang baik melalui berat badan anda. Namun yang membezakannya adalah pull up mengenakan lebih pada bahagian back dan triceps manakala chin up melebihkan bahagian biceps. Namun bukan itu yang hendak dibincangkan tetapi apa yang ada pada senaman chin up ini?

Biasanya ahli-ahli gym yang sudah lama dalam bidang ini sebelum masuk kepada senaman bodybuilding, mereka akan melakukan senaman bodyweight dahulu iaitu chin up. Ini kerana supaya membina teras yang kukuh pada bahagian keseluruhan atas badan. Selepas itu barulah mereka beralih kepada senaman yang fokus pada lengan sahaja.

Namun jika dilihat pada rata-rata ahli gym mereka memulakan senaman lengan terus untuk membina otot sedangkan bahagian atas badan belum lagi kuat. Sebenarnya pentingnya membina kekuatan seluruh atas badan supaya kita lebih cepat dan mampu mengangkat lebih bebanan.

Ia sama sahaja seperti membuat sebuah kereta tetapi terlupa memasang rangka. Sedangkan rangka itulah yang akan membentuk setiap bahagian pada kereta.

Berita baik kepada orang yang kurus yang memulakan latihan anda dengan chin up. Anda akan nampak sangat berotot, badan anda akan terlihat seperti seorang atlet. Abs anda pasti terbentuk dan yang paling menarik lengan anda akan bertambah besar dari yang biasa. Ia adalah senaman asas bagi membentuk bahagian atas anda.

Apa program yang anda boleh lakukan?

Chin up ini bagus untuk anda lakukan pada setiap hari. Letakkan target besar anda seperti 1000 reps untuk sebulan.

Jadi apa yang perlu lakukan adalah membahagikan reps mengikut hari. Jika 1000 reps untuk sebulan maka anda perlu lakukan 250 reps untuk seminggu dan 50 reps untuk sehari.

Bagaimana nak mencapai 50 reps sehari?

Anda hanya perlukan beberapa minit untuk melakukan chin up ini. Jadi mudahnya cuma membahagikan seperti ini :

Sebelum breakfast : 10 reps
Tengah hari : 10 reps
Sebelum workout : 10 reps
Selepas workout : 10 reps
Malam : 10 reps

Namun jika anda berasa ringan dan tidak penat melakukan 10 reps, apa yang anda perlu adalah menambahkan sahaja bilangan reps kepada 15 reps atau sebagainya.

Jika mahu kesan yang maksima anda boleh menambah bebanan dengan mengikat bebanan itu pada kaki anda. Ia akan melatih otot perut anda.

Cabar diri

Anda juga boleh mencabar diri melihat sejauh mana perubahan chin up anda iaitu sekali dalam seminggu. Apa yang perlu anda lakukan adalah setkan masa sehingga 5 minit dan lihat berapa banyak reps yang mampu anda lakukan. Ulang pada minggu kedua dan lihat perubahannya.

Anda lihatlah hasil anda dalam sebulan pasti memuaskan kerana senaman ini memang mengukuhkan otot-otot di bahagian atas badan anda.

Entri oleh : Fakhrul Islam