Aiman Radzi

RUTIN ATLIT STRONGMAN CUTTING 1KG SEMINGGU UNTUK LAWAN BOXING!

Siapa pengikut dunia strength pasti akan kenal dengan monster ini iaitu Eddie Hall. Pemuda berumur 32 tahun ini pernah mencatat rekod deadlift terberat iaitu 500kg! Beliau kini sudah bersara dari dunia strongman kerana risaukan tahap kesihatannya. Walaupun begitu, beliau tidak berhenti begitu sahaja! Sebaliknya, kini beliau ada 1 cabaran baru yang ingin ditakluki iaitu untuk …

RUTIN ATLIT STRONGMAN CUTTING 1KG SEMINGGU UNTUK LAWAN BOXING! Read More »

PENYAMBUNG OTOT PEHA DENGAN LUTUT PUTUS SEMASA MELAKUKAN SENAMAN SQUAT!

Inilah yang berlaku kepada salah seorang veteran bina badan, Bola Ojex, ketika hanya tinggal lagi 6 minggu sahaja untuk sampai ke hari pertandingan NY Pro. Antara benda yang paling digeruni atlit bina badan ialah kecederaan, terutamanya ketika semakin hampir dengan competition. Malangnya, Bola Ojex terpaksa akur dengan takdir. Kecederaan sebegini memerlukan pembedahan untuk penyambungan semula. …

PENYAMBUNG OTOT PEHA DENGAN LUTUT PUTUS SEMASA MELAKUKAN SENAMAN SQUAT! Read More »

Pelan Latihan Untuk Dilakukan Selepas Gym Mula Beroperasi Kembali – Bhg. 3

Kita dah merangka latihan untuk bulan pertama daripada minggu pertama hingga minggu keempat. Sekarang, sepatutnya ada sudah memiliki tahap kekuatan yang bagus untuk teruskan latihan kita dengan intensiti yang lebih lagi. Tetapi, kita kena lakukan sedikit perubahan untuk mematuhi SOP yang ditetapkan. Kalau nak diikutkan hati, mesti kita nak berlatih lebih daripada sejam (sebab campur …

Pelan Latihan Untuk Dilakukan Selepas Gym Mula Beroperasi Kembali – Bhg. 3 Read More »

Pelan Latihan Untuk Dilakukan Selepas Gym Mula Beroperasi Kembali – Bhg. 2

Sambungan kepada bahagian pertama yang ditulis beberapa hari yang lepas, kita cuba ingatkan kembali apa yang kita dah rancang untuk latihan bersempena pembukaan semula gym di seluruh Malaysia (hampir kesemua akan beroperasi semula). Kalau anda masih ingat, di bahagian pertama kita telah merangka latihan untuk minggu pertama. Dalam minggu pertama latihan (selepas sudah lama tidak …

Pelan Latihan Untuk Dilakukan Selepas Gym Mula Beroperasi Kembali – Bhg. 2 Read More »

Pelan Latihan Untuk Dilakukan Selepas Gym Mula Beroperasi Kembali – Bhg. 1

Syukur, kondisi negara kita semakin stabil (dari sudut peperangan kita dengan wabak Covid-19). Kadar kes semakin berkurang dari sehari ke sehari. Berkat doa dan usaha seluruh rakyat Malaysia, kita akan tewaskan wabak ini tidak lama lagi. Kalau anda masih ingat, gym di Malaysia semuanya diarahkan untuk hentikan operasi sejak 18hb Mac yang lepas lagi. Pada …

Pelan Latihan Untuk Dilakukan Selepas Gym Mula Beroperasi Kembali – Bhg. 1 Read More »

8 Perkara Penting Untuk Transform Dari Kurus Ke Sado

Banyak sahaja individu yang kurus nak naikkan badan supaya tak nampaklah seperti boleh terbang jika ditiup angin. Jadi, mereka ingin besarkan badan sedikit, katanya pakai baju pun akan nampak lebih kemas. Saya nak kongsikan dahulu panduan untuk anda guna sebagai rujukan bagi mendapatkan berat ideal. Ini adalah berat badan yang dicadangkan selaras dengan ketinggian seseorang. …

8 Perkara Penting Untuk Transform Dari Kurus Ke Sado Read More »

5 Kelebihan Yang Anda Akan Dapat Dengan Push Up

Untuk ramai orang, melakukan push up adalah sesuatu yang sukar lebih-lebih lagi bagi mereka yang tak bergiat langsung dalam dunia kecergasan. Ada yang dah terlatih dengan push up sejak sekolah (kerana kerap sertai aktiviti kokurikulum). Push up merupakan senaman yang paling asas dan mengaktifkan hampir keseluruhan otot dalam badan kita. Jika anda nak bina otot, …

5 Kelebihan Yang Anda Akan Dapat Dengan Push Up Read More »

Cara Untuk Bersenam Semula Selepas Lama Berehat

Sudahkah anda mula bersenam semula selepas dah lama berehat kerana berpuasa di bulan Ramadhan yang lepas? Ataupun, anda dah berhenti melakukan senaman sejak awal PKP lagi? Tak kiralah anda berhenti bila, tapi ramai mengalami satu masalah yang sama iaitu susah untuk memulakan kembali. Momentum yang anda dah bina selepas konsisten bersenam sekian lama kini pudar. …

Cara Untuk Bersenam Semula Selepas Lama Berehat Read More »

Adakah Latihan Home Workout Benar-benar Berkesan Untuk Bina Otot?

Nak mencari masa untuk melakukan aktiviti kecergasan kadang kala boleh menjadi satu beban. Ya lah, bukan semua orang ada masa untuk melakukan hobi masing-masing. Ada yang sibuk berkerja, pulang kerja pula ada keluarga untuk dilayan. Itu tidak bermakna anda tak boleh bersenam di rumah, kan? Orang kata, kalau nak tue mesti akan cari masa juga …

Adakah Latihan Home Workout Benar-benar Berkesan Untuk Bina Otot? Read More »

error: Amaran: Kandungan dilindungi !!