Bagaimana Whey Protein Berfungsi

Serbuk protein semakin popular sebagai makanan tambahan yang berkhasiat di kalangan pengemar gimnasium. Jika anda ke gimnasium anda mungkin perasan sesetengah dari mereka mengoncang dan meminum serbuk protein tersebut selepas melakukan senaman. Sesetengah dari mereka juga bercakap mengenai di mana boleh mendapatkan produk tersebut Sekarang ini, anda boleh mendapatkan serbuk protein di kedai makanan tambahan […]

Jika Nak Besar Kurangkan Kardio!

Jika focus anda nak buat size atau nak besarkan otot anda kene kurangkan latihan kardio. Terlalu banyak kardio akan meletihkan tubuh badan anda dan kekuatan anda juga makin Berkurangan akibat badan terlalu letih. Anda nak cari size otot dan kekuatan anda memerlukan jumlah tenaga yang tinggi. Badan anda juga perlu sentiasa segar dan tidak terlalu […]

Kenapa Fast Food Tak Sesuai Untuk Sizing?

Dalam tempoh sizing atau membesar bukan bermakna anda boleh makan apa sahaja tanpa mengira jumlah nutrien yang badan perlukan. Ini kesilapan yang paling banyak di lakukan Newbie terutama yang berbadan kurus. Mereka mahu membesar tapi salah dalam diet mereka. Diet bukan beerti anda untuk Fit sahaja. Jika anda nak Sizing pun anda perlu diet tapi […]

Berapa Banyak Set Nak Main Dalam Suatu Jenis Senaman ?

Berapa set biasanya anda buat untuk sesuatu senaman yang anda lakukan? Ada yang biasa buat 3 set, dan ini yang paling biasa sekali. Ada juga yang buat 5 set, selalunya yang amalkan ini adalah daripada kalangan peminat latihan kekuatan. Tak lupa juga ada yang buat sehingga melebihi 10 set, dan ini bagi yang amalkan cara […]

Apa Beza Superset, Tri Set, Giant Set, Piramid Set, Drop Set?

Mesti pernah dengar jenis latihan Superset, Dropset, giant set tapi tak ramai tahu bila nak digunakan , Ketika bila nak guna, untuk sizing atau cutting. Secara ringkas kesemua set adalah mempunyai kelebihan masing-masing tetapi waktu digunakan berbeza. Bukan boleh dilakukan serentak kesemua set dan kebiasaannya tidak memerlukan waktu yang lama.  Ringkasan Keempat jenis latihan yang […]

Mana Lebih Cepat Bakar Kalori Main Gym Ke Atau Kardio ?

Dah pasti Cardio ,  Tu sebab kenapa kebanyakkan trainer akan sarankan anda lakukan kardio sebaiknya 4 kali seminggu untuk turunkan berat badan. Sebab kardio lebih banyak membakar kalori berbanding main gym. Main Gym lebih kepada kekuatan dan bina otot. Dengan penambahan size otot memang anda sukar turunkan berat badan tetapi untuk rendahkan bodyfat sudah pasti […]

Kene Ambil Daging Merah Kalau Nak Cepat Besar

Salah satu sumber protein yang korang wajib ambil dalam seminggu sekali adalah Daging Merah. Kene tahu ada 2 Jenis daging iaitu Daging Merah dan Daging putih. Daging merah terdiri dari: Daging lembu, kambing, Rusa, Biawak Daging putih: Ayam, itik, ikan Kenapa Daging Merah kene ambik juga untuk membesarkan Otot? Ini kerana Didalam dahing merah terdapat […]

Jangan Lakukan 6 Perkara Nie Sebelum Workout

Jika lihat zaman sekarang ramai orang dah sukan main gym tak kira umur dan golongan. jika masuk gym lihat gym mesti penuh sebab trend sekarang exercise dalam gym. Bagi lelaki kebanyakkan yang pergi gym mesti target utama adalah nak bina otot, jarang dengar orang lelaki cakap ” saya pergi gym nak sihat je “. jika […]

Macam Mana Nak Diet Bodybuilder

Diet Bodybuilder  Orang Diet main gym dengan diet nak kurus 2 jenis diet yang berbeza. Jadi jika anda nak build muscle dalam masa sama nak lose weight  mungkin agak mustahil. Bodybuilder kebanyakkan target Build muscle + Lose Bodyfat. Mereka lebih tekankan bodyfat berbanding weight.  Sebab Apa ? Sebab Jika anda build muscle automatik weight anda bertambah […]