Mass ialah sejenis supplement yang cukup dikenali dalam dunia bina badan. Kawan kepada supplement ini pula ialah whey, dan biasanya orang akan tanya untuk guna yang mana dahulu.

Kita ada macam-macam jenama mass. Ada jenama Optimum Nutrition, ada BSN, ada Humabolic, dan macam-macam lagi. Yang paling terbaik sekarang bagi Admin ialah jenama Superior14.

Tahukah anda, 2 scoop Superior Mass mengandungi:

1- 620kcal

2- 42g protein

3- 1.5g creatine

4- Kompleks herba untuk tingkatkan testosteron

Kandungan ini adalah antara yang terbaik dan paling berkualiti berbanding jenama lain. Bagus lagi sebab ia ada testosterone booster!

Masa yang sesuai untuk menggunakan mass ialah pada musim bulking ataupun fasa untuk naikkan berat badan. Jika anda susah untuk naikkan otot, Superior Mass sangat sesuai untuk anda.

Bulking biasanya dilakukan oleh atlit bina badan dan badan cantik untuk meningkatkan jisim otot. Ia dilakukan selama berbulan-bulan (sebelum pertandingan). Ada yang bulking 7-8 bulan dan cutting untuk 2-3 bulan. Biasanya, yang ini adalah untuk pertandingan besar-besar.

Gunakan mass untuk mencukupkan jumlah kalori yang anda kena makan. Jadi, anda kena ubahsuai jumlah hidangan anda kena ambil. Mungkin 2 scoop, mungkin 4 scoop. Setiap orang berbeza-beza.

Entri: Aiman Radzi (@TheTheraBeast)