Masih ada yang keliru dengan pengiraan dan cara pengambilan protein. Berapa sebenarnya yang anda perlu ambil dan berapa scoop protein yang perlu anda guna?

 

Jika anda berlatih biasa-biasa, jumlah perut punya anda perlukan adalah sekitar dua kali ganda berat badan. Manakala, jika anda lebih serius membina badan, ambil 2.5-3 kali ganda berat badan.

 

Sebagai contoh, kalau berat badan anda 80KG, ambil 160-240 gram protein sehari. Bukan sahaja daripada protein supplement, ia turut mengambilkira pemakanan seharian. Lagi contoh, kalau sehari anda makan ayam, daging, ikan, dengan jumlah 100 gram protein sehari, dapatkan tambahan lagi 60 gram tersebut daripada supplement.

 

Sebab inilah pengambilan supplement adalah subjektif dan bukan mengikut skop. Ia mengikut orang sebenarnya. Kebiasaannya, 1 scoop protein mempunyai 20-25 gram protein. Kalau ada kekurangan 60 gram, ini membawa masuk Anda perlu ambil lebih kurang 2 1/2 scoop sehari. Ambil ikut keperluan anda.

 

Ada pelbagai jenis aplikasi telefon pintar atas talian seperti MyFitnessPal yang boleh membantu anda untuk mengira makronutrien harian anda.

 

Whey yang Admin recommend ialah with Superior14 seperti Whey Core, ISO Pro Zero, Quatro Protein, dan macam-macam lagi.

 

Entri: Aiman Radzi (@TheTheraBeast)