Training

Rahsia Chest Arnold

Rahsia Latihan Chest Arnold

Antara bodybuilder yang mempunyai chest paling mantap adalah Arnold. Dari dulu sampai sekarang tiada bodybuilder yang boleh lawan chest Arnold lengkap dari setiap sudut, ketebalan, size, bentuk dankeseimbangan. Ketika beliau sedang berdiri tegak anda boleh letak segelas air atas chest Arnold tanpa jatuh pun. Begitu tebal dan padunya chest Arnold. Kebanyakkan bodybuilder sekarang makin besar …

Rahsia Latihan Chest Arnold Read More »

Pelan Latihan Untuk Dilakukan Selepas Gym Mula Beroperasi Kembali – Bhg. 3

Kita dah merangka latihan untuk bulan pertama daripada minggu pertama hingga minggu keempat. Sekarang, sepatutnya ada sudah memiliki tahap kekuatan yang bagus untuk teruskan latihan kita dengan intensiti yang lebih lagi. Tetapi, kita kena lakukan sedikit perubahan untuk mematuhi SOP yang ditetapkan. Kalau nak diikutkan hati, mesti kita nak berlatih lebih daripada sejam (sebab campur …

Pelan Latihan Untuk Dilakukan Selepas Gym Mula Beroperasi Kembali – Bhg. 3 Read More »

Pelan Latihan Untuk Dilakukan Selepas Gym Mula Beroperasi Kembali – Bhg. 2

Sambungan kepada bahagian pertama yang ditulis beberapa hari yang lepas, kita cuba ingatkan kembali apa yang kita dah rancang untuk latihan bersempena pembukaan semula gym di seluruh Malaysia (hampir kesemua akan beroperasi semula). Kalau anda masih ingat, di bahagian pertama kita telah merangka latihan untuk minggu pertama. Dalam minggu pertama latihan (selepas sudah lama tidak …

Pelan Latihan Untuk Dilakukan Selepas Gym Mula Beroperasi Kembali – Bhg. 2 Read More »

Pelan Latihan Untuk Dilakukan Selepas Gym Mula Beroperasi Kembali – Bhg. 1

Syukur, kondisi negara kita semakin stabil (dari sudut peperangan kita dengan wabak Covid-19). Kadar kes semakin berkurang dari sehari ke sehari. Berkat doa dan usaha seluruh rakyat Malaysia, kita akan tewaskan wabak ini tidak lama lagi. Kalau anda masih ingat, gym di Malaysia semuanya diarahkan untuk hentikan operasi sejak 18hb Mac yang lepas lagi. Pada …

Pelan Latihan Untuk Dilakukan Selepas Gym Mula Beroperasi Kembali – Bhg. 1 Read More »

5 Kelebihan Yang Anda Akan Dapat Dengan Push Up

Untuk ramai orang, melakukan push up adalah sesuatu yang sukar lebih-lebih lagi bagi mereka yang tak bergiat langsung dalam dunia kecergasan. Ada yang dah terlatih dengan push up sejak sekolah (kerana kerap sertai aktiviti kokurikulum). Push up merupakan senaman yang paling asas dan mengaktifkan hampir keseluruhan otot dalam badan kita. Jika anda nak bina otot, …

5 Kelebihan Yang Anda Akan Dapat Dengan Push Up Read More »

Adakah Latihan Home Workout Benar-benar Berkesan Untuk Bina Otot?

Nak mencari masa untuk melakukan aktiviti kecergasan kadang kala boleh menjadi satu beban. Ya lah, bukan semua orang ada masa untuk melakukan hobi masing-masing. Ada yang sibuk berkerja, pulang kerja pula ada keluarga untuk dilayan. Itu tidak bermakna anda tak boleh bersenam di rumah, kan? Orang kata, kalau nak tue mesti akan cari masa juga …

Adakah Latihan Home Workout Benar-benar Berkesan Untuk Bina Otot? Read More »

4 Tips Untuk Mereka Yang Nak Bersenam Semasa Puasa

Ramadhan merupakan salah satu bulan yang dinanti-nantikan setiap Muslim kerana pada bulan ini, kita berpeluang untuk melakukan banyak ibadan dengan ganjaran yang besar. Saya pasti semua orang sudah tahu tentang ini. Bagi peminat fitness, kebanyakan daripada kita berada dalam dilema, samada hendak workout ataupun tidak. Ya lah, jika sebelum ini kita boleh bersenam tanpa rasa …

4 Tips Untuk Mereka Yang Nak Bersenam Semasa Puasa Read More »

Sakit : Bagus Atau Bahaya

“Lepas senaman saya tak berasa sakit, Saya rasa latihan saya berkesan” atau “Lepas workout tadi, saya rasa otot-otot tegang dan sakit, saya rasa latihan saya tadi cukup memadai” Dua dialog i atas sering kita dengar berkaitan sakit selepas workout. Namun yang menjadi persoalan adakah ianya petanda yang baik atau buruk. Adakah kesakitan memainkan peranan penting …

Sakit : Bagus Atau Bahaya Read More »

error: Amaran: Kandungan dilindungi !!