Bersenam tanpa sebarang persediaan boleh menjejaskan kualiti senaman dan kadangkala anda tidak mendapat hasil yang diharapkan. Persediaan yang dimaksudkan ialah daripada segi fizikal. Memang banyak benda yang kita perlu titikberatkan sebelum bersenam tetapi terdapat dua perkara yang paling penting.

 

Hidrasi

Tahukah anda bahawa prestasi senaman akan mengalami penurunan ketara dengan hanya kekurangan 1% cecair dalam badan? Bersenam dalam keadaan ternyahidrat akan menyebabkan anda mudah keletihan dan menjejaskan prestasi. Air adalah sumber yang sangat penting dalam mengekalkan kefungsian sistem dalam tubuh, termasuklah thermoregulation. Pastikan anda cukup air sebelum memulakan sesi senaman dan bawa bekalan air yang secukupnya.

 

Makan 

Pertikaian mengenai kelebihan senaman kardio dalam keadaan berpuasa (fasted cardio) atau selepas makan, masih berpanjangan sehingga kini. Walaupun senaman kardio semasa berpuasa akan menggunakan simpanan lemak – sebab simpanan glycogen semakin berkurang atau habis – tidak semestinya ia strategi yang terbaik.

 

Daripada sudut pandangan fisiologi, sumber tenaga utama ialah karbohidrat. Karbohidrat akan digunakan semasa senaman berintensiti tinggi kerana proses memetabolismekan karbohidrat tidak memerlukan banyak oksigen. Berlatih dalam intensiti tinggi juga akan meningkatkan Post-Exercise Oxygen Consumption (EPOC) yang membolehkan anda membakar lemak walaupun setelah sesi senaman tamat. Jika matlamat utama anda ialah mencantas lemak, strategi ini nampaknya berhasil. Namun anda tidak boleh melakukan sebarang latihan berintensiti tinggi ketika berpuasa kerana kekurangan tenaga. Kalau tetap nak buat pun, kualiti senaman akan terjejas.

 

Jika anda melakukan senaman berintensiti rendah dalam keadaan berpuasa pula (lemak sebagai sumber tenaga), tubuh anda tidak membakar tenaga pada kadar yang sama berbanding jika anda gunakan karbohidrat sebagai sumber tenaga utama.

 

Jadi, apakah makanan terbaik yang boleh dimakan sebelum sesi senaman berat? Karbohidrat ringkas boleh dihadam dengan cepat dan diserap ke dalam otot melalui saluran darah. Ia membekalkan tenaga segera kepada otot dan membolehkan anda berlatih dengan lebih bertenaga untuk tempoh masa yang lama.

 

Persoalan yang seterusnya ialah bilakah masa yang paling sesuai?  Sebenarnya, ia berbeza bagi setiap individu kerana tempoh masa menghadam tu berbeza-beza. Ada yang memerlukan masa lebih lama untuk menghadam makanan, ada juga yang menghadam dengan cepat. Tetapi untuk hasil yang maksimum, ambil makanan yang mengandungi karbohidrat, protein dan lemak 2-3 jam sebelum bersenam. Berapa banyak pula yang perlu dimakan? Jumlah tersebut akan bergantung kepada intensiti dan tempoh masa sesi senaman anda. Paling penting, ketahui apa yang terbaik untuk diri anda dan pastikan anda cukup air sebelum memulakan sesi senaman.

 

Entri: Tini Lorna Lim