Aiman Radzi - Jangan Deadlift Selagi Anda Tak Faham Ini

Kesilapan utama dalam deadlift dan juga beberapa senaman lain seperti bend-over row, squat, dan macam-macam lagi, adalah si pelaku senaman tidak memahami apa itu HIP HINGE!

 

Sedangkan, hip hinge ini adalah perkara terpenting dalam senaman-senaman tersebut. Apabila anda tidak memahami pergerakan ini, anda meletakkan badan anda dalam posisi yang berbahaya.

 

Cuba lihat gambar:

hip hinge

Ramai buat kesilapan membongkok seperti gambar di kanan. Yang sebenarnya, anda kena pastikan tulang belakang anda dalam keadaan neutral seperti dalam gambar kiri. Ini yang dimaksudkan dengan HIP HINGE!

 

Lihat gambar di bawah pula:

posisi deadlift

Gambar ini menunjukkan posisi deadlift yang berbeza-beza. Meskipun ia ada sedikit kelainan, yang tidak berubah adalah konsep HIP HINGE! Anda boleh lihat sendiri bagaimana gambar tersebut menunjukkan gaya posisi tulang belakang yang neutral.

 

Meskipun ada yang boleh tegakkan tulang belakang semasa deadlift dan squat, ada pula yang buat kesilapan seperti di bawah:

hip-hinge-wrong-2

Mereka membiarkan lutut mereka bergerak ke hadapan. Lihat gambar kanan, caranya adalah dengan menolak punggung ke belakang, bukanny membengkokkan lutut ke hadapan. Bayangkan posisi lutut anda mestilah statik. Yang bergerak hanyalah sendi pinggul.

 

Cara untuk berlatih pergerakan sebegini adalah dengan meletakkan kerusi sederhana rendah di belakang anda. Jangan letak dekat-dekat, tapi jangan letak jauh-jauh. Cukup anda boleh duduk di hujung-hujung punggung sahaja. Latih untuk tolak punggung anda ke belakang untuk duduk di kerusi tersebut. Pastikan badan anda tidak membongkok. Selepas anda paham pergerakan ini, barulah berganjak kepada senaman-senaman yang menggunakan hip hinge.