Jangan Terlampau Banyak Lakukan Plan Latihan Ini

Dalam memilih plan workout, masing-masing akan mengikut matlamat dan kekuatan masing-masing. Ada yang akan memilh lathan kekuatan, high volume, latihan yang ringan bergantung kepada tujuan masing-masing. Namun jika anda seorang natural lifters atau dengan kata lain  anda bukan berniat untuk memasuki pertandingan bodybuilder dan sebagainya, anda jangan terlampau banyak lakukan latihan ini.

Apa itu?

Latihan High Volume

Kesilapan yang paling biasa dibuat oleh orang-orang biasa meningkatkan prestasi adalah melakukan terlalu banyak latihan yang melibatkan volume . Seluruh tujuan latihan untuk membina otot adalah untuk mencetuskan sintesis protein. Sebaik sahaja ia dicetuskan, tidak ada faedah tambahan untuk terus menekan otot kerana ia tidak akan berkembang lagi. Malah, ia mungkin akan kehilangan saiz.Kunci kepada pertumbuhan otot adalah untuk mengeakkan banyak protein breakdown. Latihan Volume yang tinggi mengundang banyak kerosakan protein (protein brekadown) yang anda dapat. Anda pasti tidak mahu itu berlaku.

Apa Alternatif Lain?

Sebagai alternatif terbaik, latihan kekerapan adalah sangat digalakkan.

Untuk memaksimumkan pertumbuhan, kekerapan adalah yang utama. Itu bukan sahaja terpakai kepada berapa kerap anda melatih otot setiap minggu, tetapi juga berapa sesi latihan yang anda lakukan setiap minggu.

Kekerapan adalah penting kerana ia merangsang ke arah pensistesan protein. Oleh itu, lebih kerap anda berlatih, lebih banyak badan anda akan membina lebih otot. Tetapi jangan lupa bahawa kekerapan dan isipadu(volume) masih berkait rapat. Ingat, anda tidak boleh melakukan latihan high volume jika anda melakukan latihan kekerapan yang tinggi.

Kekerapan yang paling optimum adalah anda melatih otot anda tiga kali seminggu tetapi dengan volume yang rendah dan kekerapan yang tinggi.

Entri Oleh: Fakhrul Islam