Memang nak buat badan anda perlu lebih kepada pemakanan dari senaman. Sebab pemakanan memainkan peranan 70% untuk perkembangan otot anda.

Tapi pemakanan macam mana ? Anda tak boleh main makan sebarangan je sebab tu bukan otot naik tapi lemak je naik.

Makanan bagi mereka yang inginkan bentuk badan berotot

1. Putih Telur : Ada sebab mengapa setiap ahli bina badan yang berjaya di dunia menggunakankan putih telur ke dalam diet mereka. Dengan protein kepada nisbah lemak 60:1, putih telur adalah salah satu bentuk protein terbaik di dunia.

2. Ayam : Untuk membina otot yang besar dan padat, daging tanpa lemak seperti ayam dan dada ayam belanda harus menjadi keutamaan dalam diet setiap ahli bina badan. Selain daripada menyediakan sumber protein berkualiti tinggi yang bagus, ia juga rendah kandungan lemak tepu dan trans.

3. Ikan :
Ikan mengandungi banyak asid lemak yang berguna untuk otot. Omega-3 yang terdapat dalam ikan juga dapat membantu menyokong proses pembinaan otot.
Ikan laut dalam seperti salmon, tuna, trout dan sardin adalah sumber terbaik protein dan lemak yang sihat.

4. Kekacang : Jika anda serius tentang membina otot, anda tidak boleh mengabaikan kehebatan kacang dan kekacang. Apabila orang biasanya berfikir makanan bina badan, mereka segera merujuk kepada pelbagai daging tanpa lemak, tetapi apa yang mereka tidak sedar bahawa kacang adalah sumber protein dan serat yang lazat dan amat berkhasiat.

Serat adalah penting untuk mengekalkan pergerakan usus biasa yang normal dan sihat serta tindak balas insulin yang betul – adalah kritikal untuk pertumbuhan otot sebagai bantuan dalam penyerapan dan penggunaan pelbagai jenis nutrien dan makanan tambahan yang diambil oleh ahli bina badan.

5. Daging Merah : Daging tanpa lemak kaya dengan protein, besi, zink dan vitamin B. Daging merah mempunyai kalori yang tinggi bagi setiap nisbah hidangan, sangat bagus untuk mendapatkan lebih banyak protein.

Walau bagaimanapun, daging merah mempunyai tinggi kandungan lemak tepu, maka tidak perlu dimakan setiap hari. Daging merah dimasukkan ke dalam diet mingguan bersama-sama ayam, ayam belanda dan ikan.

6. Karbohidrat Glycemic :
Otot tidak dibina dengan protein sahaja. Anda juga memerlukan sumber slow-burning carbohydrate untuk menjana dan mengekalkan otot anda seperti oat dan ubi keledek.

Apabila anda bersenam, otot glikogen (karbohidrat yang disimpan dalam otot anda) menjadi sumber utama bahan api. Jika tahap glikogen berkurangan dalam latihan yang keras, intensiti anda mula berkurangan dan lebih penting lagi, badan anda mula untuk menggunakan otot anda untuk sumber tenaga dan dengan itu menyebabkan otot anda makin merosot!

7. Air : Ahli bina badan disyorkan untuk minum 3 liter air sehari. Ini dapat membantu proses memina otot dan membakar lemak tepu.

8. Whey Protein : Protein tambahan sangat penting kerana protein yang sebegini dapat diserap dengan cepat oleh badan kita. Adalah disyorkan untuk mengambil 1.0 – 1.2 gram protein untuk setiap 1 pound berat badan anda.

9. Sayur-sayuran : Jangan di lupa makan sayur-sayuran kerana di dalam sayur-sayuran atau tumbuhan hijau mengandungi banyak zat-zat serta vitamin yang penting untuk keperluan badan.