KEBAIKAKKAN ASPARAGUS SETANDING BROCOLI

12190868_999091860136691_6409864707436359407_n

Sering kali kita lihat dalam facebook atau mana-mana laman social lain mereka yang mahu sihat kerap makan Asparagus sebagai menu mereka. Kebaikkan Asparagus boleh dikatakan setanding dengan Brocoli dari segi zat, serat dan vitamin di dalamnya.

Cara nak masaknya pun mudah, biasanya mereka yang amalkan diet boleh dibakar, di rebus atau masuk dalam oven je. Cuma kurangkan garam n lemak didalam sajian anda.

.
Jika anda mahu tahu, Asparagus merupakan makanan yang kaya dengan serat.
Antara lain kebaikan Asparagus adalah :
.
1) Source of good nutrients
Asparagus kaya akan nutrisi seperti asid folat, potasium, vitamin A, vitamin B6, vitamin C, dan vitamin K. Selain itu, sayuran hijau ini juga mengandung antioksidan yang bermanfaat menetralisir radikal bebas yang dapat merosak sel.
.
2) Helps you fight disease
Di samping kaya akan berbagai nutrisi, asparagus juga dapat mengurangkan risiko penyakit kanser, seperti kanser tulang, payudara, paru-paru, hingga kanser usus. Bahan yang terkandung dalam asparagus, seperti steroidal saponin, telah teruji mampu membantu melawan sel kanser. Asparagus juga telah dimanfaatkan secara tradisional untuk membantu memaksimakan fungsi ginjal.
.
3) Helps you lose weight
Pengambilan Aparagus juga sangat baik dalam diet harian anda dalam menurunkan berat badan, Hal ini tentu saja kerana asparagus mengandung sedikit kalori, lemak, karbohidrat, dan merupakan sumber serat yang baik. Dalam 1 cupasparagus hanya terdapat 27 kalori, lho. Inilah sebabnya, asparagus harus masuk ke dalam pelan pemakanan sihat harian anda.


Jika anda masih belum pernah makan asparagus boleh start sekarnag cari di pasar atau supermarket.

 

Info By DEEGYMSUPPLEMENT
.