Kenapa Anda Sakit-Sakit Otot Lepas Workout?

Pernah tertanya atau tidak, kenapa anda berasa sakit-sakit otot selepas habis workout, atau selang beberapa hari kemudian? Adakah itu petanda anda tidak patut workout lagi, ataupun itu maksudnya workout anda berkesan?

Semasa anda berlatih dengan bebanan, anda menyebabkan otot-otot anda berkerja dengan keras sehingga mereka mengalami kecederaan mikro. Jangan takut dengan bunyi “kecederaan” kerana kecederaan mikro inilah yang kita mahukan dalam bina badan. Proses pemulihan badan kita akan memperbaiki kecederaan mikro ini supaya otot kita menjadi lebih besar dan kuat.

Tahap sakit yang diterima adalah sakit-sakit yang maksimum berlarutan dalam 5-6 hari sahaja. Dalam masa sakit itu, anda masih boleh berfungsi dengan baik (pergi ke kerja, buat urusan-urusan lain). Kalau selepas workout anda terus tak boleh berfungsi (seperti tak boleh berjalan, tak boleh luruskan tangan, tak boleh buat apa-apa) dan sakit ini berlarutan lebih daripada 2 minggu, anda kena dapatkan bantuan daripada doktor.

Tetapi, adakah sakit ini bermakna workout anda berkesan? Tidak semestinya, sebab ramai yang dah lama berlatih akan kurang rasa sakit walaupun sudah workout secara hardcore. Justeru, anda tidak patut jadikan sakit workout sebagai penanda aras kepada keberkesanan workout. Yang penting adalah prinsip ansur maju, iaitu workout anda bertambah susah dari sesi ke sesi yang lain.

Entri oleh: Aiman Radzi (@TheTherabeast)