Tidak kira anda bermatlamat nak kurus atau nak bina otot, keduanya memerlukan protein yang lebih. Menambahkan protein dalam diet anda membuatkan matlamat anda selangkah untuk berjaya. Persoalannya mengapa?

1. Turun berat

Diet yang tinggi dengan protein memberi jaminan yang tinggi untuk menghilangkan lemak dalam badan. Satu sebab untuk ini adalah kerana protein bersifat mengisi. Ia memenuhi bila anda kelaparan secara semulajadi dan membawa kepada pengambilan kalori yang berkurangan. Protein sebenarnya adalah penghalang nafsu makan yang paling berkesan. Selain itu, sangat sukar bagi tubuh anda untuk menukar protein ke dalam lemak badan, walaupun pada jumlah yang sangat tinggi. Itu bermakna anda boleh makan banyak, berasa lebih kenyang, dan masih kehilangan lemak.

2. Kesan pembakaran yang tinggi

Protein mempunyai kesan terma yang lebih tinggi iaitu kesan membakar daripada dua makroutrien lain, hampir dua kali ganda sebenarnya. Ringkasnya, badan anda membakar lebih banyak kalori yang mencerna protein berbanding dengan lemak atau karbohidrat. Makan protein adalah termogenik dan boleh menyebabkan kadar metabolisme yang lebih tinggi. Ini bermakna ia membuatkan kehilangan lemak yang lebih tinggi apabila anda diet dan kurang lemak apabila terlebih makan dalam proses membina otot.

3. Anda lebih kuat

Tanpa protein yang mencukupi, pembinaan otot dihentikan, peningkatan kekuatan anda perlahan atau tidak ada, dan prestasi sukan terhalang. Itulah sebab anda cepat penat, atau semasa hiking anda tertinggal di belakang atau semasa berlari anda tercicir.

Entri Oleh: Fakhrul Islam