Salah satu sumber protein yang korang wajib ambil dalam seminggu sekali adalah Daging Merah.

Kene tahu ada 2 Jenis daging iaitu Daging Merah dan Daging putih.

Daging merah terdiri dari: Daging lembu, kambing, Rusa, Biawak

Daging putih: Ayam, itik, ikan

Kenapa Daging Merah kene ambik juga untuk membesarkan Otot?

Ini kerana Didalam dahing merah terdapat beberapa nutrien yang tak akan ada dlam dagifn putih atau ada tapi dalam kuantiti sedikit. Antara Nutrien penting yang ada dalam dahing merah zinc, riboflavin, niacin, thiamin, vitamin B6, B12, iron. Ini merupakan sumbe nutrien yang penting bagi pembesaran size otot . Tu sebab kenapa Bodybuilder akan ambil seminggu 2 kali sumber dari daging merah.

Tetapi masalah utama daging merah adalah ia mengandungi tinggi lemak tep dan kolestrol yang sangat tinggi. Tu sebab pengambilan kene limit tak boleh hari-hari. Kalau tak ke hospital lah jawabnya. 

Daging merah jika dimasak pada suhu tinggi akan meningkatkan karsinogen yang mana boleh membawa kepasa kanser. Disebabkan lemak tepu yang tinggi ia sering dikaitkan dengan  pebagai jenis penyakit.

Daging putih rendah lemak tepu dan kolesterol. Terdapat pelbagai jenis asid amino dalam daging putih seperti ikan. Kebiasaannya daging putih digunakan dalam proses memotong disebabkan kurang lemak lemak tepu dan tinggi lemak yang baik. Secara ringkasnya, kedua-dua jenis daging ini ada pro dan kontranya. Pilihlah diet yang sesuai dengan anda.

Boleh Follow Channel Telegram kami supaya anda tidak terlepas info Diet terbaru kami : https://t.me/DeeGymSupplement