Kesilapan Semasa Latihan Triceps Kickback

Admin ada buat video untuk entri yang ini, tetapi gym yang Admin berlatih pasang muzik terlalu kuat. Ramai yang mengadu kata tak berapa dengar suara Admin. Jadi, Admin terpaksa hentikan dahulu video sementara memikirkan cara untuk memperbaiki kualiti pembentangan.

 

Triceps kickback adalah senaman isolation untuk membina otot triceps dengan memberi fokus pada lateral head. Dengan kata mudah, bahagian ini adalah bahagian yang menampakkan triceps anda lebar dari pandangan hadapan.

Untuk pengetahuan anda, triceps kita ada tiga head (lantas namanya tri yang membawa maksud tiga). Bahagian yang ada pada triceps kita ialah long head, lateral head, dan medial head. Semuanya memberi fungsi masing-masing. Latih kesemuanya dalam senaman kompaun, dan fokus pada bahagian tertentu melalui senaman isolation.

 

Cara melakukan triceps kickback adalah sangat mudah. Anda hanya perlukan dumbbell yang ringan (atau guna mesin kabel), bongkok ke hadapan dan pastikan siku berada pada 90 darjah dengan lantai. Luruskan tangan ke belakang dan tahan seketika sebelum menurunkan tangan dan melalukan ulang gerakan.

Kesilapan-kesilapan yang biasa dilakukan ialah:

  1. Menggunakan bebanan terlalu berat.
  2. Menghayun bebanan.
  3. Siku terlalu rendah.
  4. Tidak fokus pada pengucupan otot.

 

Senaman isolation boleh dilakukan pada akhir sesi senaman sebagai fasa untuk pam otot anda. Oleh itu, gunakan bebanan ringan atau sederhana berat untuk 8-12 rep.

 

Entri: Aiman Radzi (@TheTheraBeast)