Mudah Betul Nak Bina Size Dan Strength

 

Berapa lama anda sudah berlatih? Kalau jawapan anda bawah setahun, mungkin anda belum perlukan sebarang tambahan teknik kerana asas masih perlu diperkukuhkan lagi. Bagi yang sudah berlatih melebihi setahun atau dua tahun dan mengalami masalah plateau untuk menambah berat, saiz otot, ataupun kekuatan, mungkin teknik ini yang anda perlukan untuk menjana peningkatan baharu!

APA MAKSUD MID-REP PAUSES?

Pauses adalah berhenti seketika. Mid-rep bermaksud di pertengahan rep. Gabungkan dua-duasekali, anda akan berhenti dalam posisi pertengahan rep dan menahan posisi tersebut. Dalam hal ini, anda akan;

  • Berhenti di pertengahan rep untuk naikkan beban
  • Berhenti di pertengahan untuk turunkan beban

Sewaktu fasa konsentrik (mengangkat beban), anda akan berhenti di tengah-tengah dan menguncup otot anda sekuat yang anda mampu selama satu saat. Kemudian, di perhentian kedua iaitu sewaktu fasa eksentrik (penurunan beban), anda akan berhenti juga di posisi sama dan tahan selama satu saat.

Anda akan kelihatan seperti robot kerana form anda akan menjadi sangat sempurna tanpa sebarang momentum dan pergerakan daripada sendi lain. Apakah maksudnya di sini? Berkemungkinan, anda tidak dapat menggunakan beban seperti biasa yang anda guna, tetapi ia sangat berkesan untuk memberikan rangsangan hipertropi!

APAKAH KELEBIHAN MID-REP PAUSE?

Senang sahaja, anda lakukan mid-rep pause untuk:

  • Meningkatkan intensiti latihan: Pause melanjutkan masa-di bawah-ketegangan (TUT) yang merupakan komponen penting untuk stimulasi pertumbuhan saiz otot dan turut meningkatkan hubungan minda-otot (mind-muscle connection).
  • Meringankan tekanan pada sendi: Anda masih boleh berlatih dengan keras, tetapi mid-rep pause membenarkan anda untuk berlatih dengan keras sambil menjaga sendi anda kerana anda tidak akan guna beban yang begitu tinggi kerana ia tetap memberikan cabaran yang hebat untuk dihabiskan!
  • Memperbetulkan form dan teknik: Mid-rep pause tidak akan membenarkan anda untuk menggunakan momentum. Penggunaan momentum bermakna beban yang anda guna adalah berat. Jadi, teknik ini mengajar anda untuk melakukan sesuatu senaman dengan cara yang betul.
Komen Facebook