Nak Bertanding Bodybuilder? Baca ini

Anda ada cita-cita ingin masuk mana-mana pertandingan bodybuilder? atau kita panggil pertandingan badan cantik seperti sazali samad dan ramai lagi? Jika anda rasa badan anda dah bersedia, anda harus baca kriteria ini yang akan dinilai.

1. Ripped

Ia adalah satu kerja yang sangat menderita. Tidak ada cara sekelilingnya yang lain untuk badan anda menjadi ripped selain diet yang benar-benar bersih.Biasanya, yang paling ripped lelaki adalah lelaki yang paling sengsara. Sesetengah orang tidak boleh melakukannya. Salah satu daripada syarat-syarat untuk bina badan adalah bahawa bina badan bukan sahaja akan mempunyai otot, tetapi dia juga akan mengoyakkan. Besar + ripped = bina badan.

2. Otot yang cukup

Kalau anda besar, tinggi, pendek atau wanita sekalipun, namun jika anda mempunyai otot yang cukup, pentas bodybuilder itu untuk anda.

3. Betis yang mantapDalam seni bina badan ia bukan terhenti sekadar bahagian atas badan sahaja. Dalam pertandingan bina badan, seni ini dihargai bagi siapa yang mempunyai bahagian bawah otot yang mantap juga terutamanya bahagian betis. Anda tidak akan jumpa mana-mana Mr Olympia yang betisnya kecil.

4. Struktur badan yang baik

Perkara ini anda tidak akan dapat di gym mahupun diet. Perkara ini adalah lebih kepada anugerah semulajadi untuk anda. Jika anda dilahirkan dengan tulang lutut terkleuar, bahu senget atau lekuk di kaki, maka pentas bina badan bukan untuk anda. Ini kerana struktur badan yang baik akan dipilih.

5. Kulit yang licin dan baik

Dengar seperti syarat pertandingan ratu cantik, namun bagi pertandingan badan cantik juga kulit adalah perkara yang dinilai. Ini bermaksud, sebarang tanda atau parut dibadan jika ada, akan menjejaskan kecantikan kulit itu sendiri. Jadi, jika anda rasa kulit anda tidak begitu bersih dan seperti permukaan bulan, maka pentas bodybuilding ini bukan untuk anda.Entri oleh: Fakhrul Islam