Bagi yang dah lama main gym atau baru main gym tapi hasil sama tak memberansangkan anda boleh Cuba jenis latihan SUPERSET 👍

SUPERSET merupakan senaman yang biasa dilakukan jika anda kurang berhasil dengan latihan biasa dilakukan. Otot anda akan mengalami kejutan setelah melakukan Superset dan pasti terdapat perbezaan ketara size otot anda.

Maksud Superset adalah 2 jenis senaman berbeza tapi dan pada Otot yang sama. Dan satu lagi 2 Jenis latihan yang berlainan pada target otot berlainan. 

Contoh Otot Sama seperti training Chest. Anda boleh lakukan Bench Press 10 Reps diikuti dengan Dumbell Fly. Jika Pada Otot berlawanan Contoh anda lakukan bench press diikuti dengan pull up.

Anda yang melalukan Superset pada 2 jenis latihan dan ada yang lakukan dengan 3 jenis latihan serentak. Ini bergantung kepada kekuatan dan ketahanan tubuh badan anda.

APA HASIL DARI LATIHAN SUPERSET ?

Hasil anda akan lihat adalah otot anda akan kelihatan lebih jitu, keras dan menjimatkan masa pada target sama. Dan kekuatan jantung anda lebih kuat dan kadar aliran darah ke Otot-otot anda lebih pantas dengan Superset.

Dari kajian Journal Of Strength And Conditioning Research, Orang yang lakukan Superset dapat membakar 30% lebih kalori dari mereka yang lakukan straight Set. Tetapi biasa ketahanan tubuh anda pasti terbatas sebab latihan Superset memerlukan Stamina, ketahanan dan mental yang tinggi.