Ramai yang tanya, kalau nak kurus memang kena diet ke? Kalau tak diet, ada cara lain tak macam bersenam lebih? Soalan ini cukup popular dalam kalangan obesiti.

Perkataan diet sebenarnya bermaksud pemakanan. Hari-hari kota berdiet, cuma adakah diet kita yang baik ataupun yang tidak? Kalau kita tak berdiet, maka matilah kita.

Soalan tentang diet dan kurus sangat kerap diajukan. Semestinya, perkara pertama anda kena ubahsuai untuk kurus ialah pemakanan (diet). Kalau yang ini anda tak jaga, dijamin anda tak akan kurus sampai bila-bila.

Tetapi, apakah pemakanan yang kita kena ambil atau amalkan? Makan tanpa minyak, gula, garam, lemak, semua itukah? Bukan begitu, kita kena amalkan yang seimbang seperti piramid makanan. Itu adalah langkah yang paling mudah.

Kalau boleh, anda kena belajar apa yang dimaksudkan dengan kalori, makronutrien, dan mikronutrien. Anda kena faham tentang BMR, DCR, dan macam-macam lagi. Ini ialah asas kepada kecergasan. Apabila anda faham yang ini, barulah diet yang memakan burger, pizza, aiskrim, semuanya masuk akal. Ya, makan pizza pun boleh kurus.

Admin nak adakan kelas-kelas asas kepada pembaca Dee Fitness, bertempat di cawangan Dee Fitness Sri Rampai. Ada yang berminat untuk turut sertai? Admin nak fokus kepada ilmu-ilmu asas supaya teknik utama anda semua kukuh, dari segi senaman dan pemakanan.

Entri: Aiman Radzi (@TheTheraBeast)