Kalau anda merancang untuk terus berlatih semasa bulan Puasa yang akan tiba nanti, gunakan plan ini sebagai strategi anda untuk berlatih dengan bijak!

Sahur

Untuk sahur, ambil makanan yang tinggi serat. Contohnya seperti oat dan dan campurkan dengan buah-buahan seperti kurma, epal, anggur, dan kismis. Kenapa? Makanan tinggi serat akan bantu untuk bekalkan tenaga berpanjangan. Anda perlukan tenaga tersebut untuk tenaga sepanjang waktu berpuasa.

Kalau anda perlukan lebih kalori, ambol satu serving Hyperbolic Mass (2 scoop) semasa sahur. Jika mahukan lebih lagi, campurkan dengan mentega kacang.

Latihan

Untuk latihan di bulan puasa, anda boleh pergi ke gym selang sehari. Ini untuk memberikan anda masa untuk melakukan urusan-urusan yang lebih prioriti semasa bulan puasa ini. Admin cadangkan anda berlatih selepas tarawikh, ataupun satu jam sebelum berbuka.

Amalkan latihan kompaun yang berat tetapi kurangkan rep. Fokuskan¬† pada squat, overhead press, barbell row, dan deadlift untuk melatih seluruh badan. Latihan 5×5 atau 3×3 adalah pilihan yang mantap! Latihan yang berat memberikan rangsangan kepada otot anda untuk kekal dengan jisimnya.

Berbuka

Semasa berbuka, anda akan makan sedikit sebelum Maghrib, dan makan lagi selepas solat. Makanan anda berasaskan makanan tinggi karbohidrat untuk bekalkan tenaga bagi sesi workout selepas tarawikh nanti. Kalau pun anda workout sebelum berbuka, anda masih perlu makan tinggi karbohidrat selepas berbuka untuk isi semula tenaga anda tadi.

Rancang begini, makan sebelum maghrib sedikit, makan selepas maghrib, makan sedikit sebelum tarawikh, makan sedikit sahaja sebelum workout, makan banyak sedikit selepas workout, dan minum Hyperbolic Mass untuk 1 serving (2 scoop) samada sebelum workout ataupun selepas workout.