Berapa lama anda sudah berlatih? Kalau jawapan anda bawah setahun, mungkin anda belum perlukan sebarang tambahan teknik kerana asas masih perlu diperkukuhkan lagi. Bagi yang sudah berlatih melebihi setahun atau dua tahun dan mengalami masalah plateau untuk menambah berat, saiz otot, ataupun kekuatan, mungkin teknik ini yang anda perlukan untuk menjana peningkatan baharu!

APA MAKSUD MID-REP PAUSES?

Pauses adalah berhenti seketika. Mid-rep bermaksud di pertengahan rep. Gabungkan dua-dua sekali, anda akan berhenti dalam posisi pertengahan rep dan menahan posisi tersebut. Dalam hal ini, anda akan;

Sewaktu fasa konsentrik (mengangkat beban), anda akan berhenti di tengah-tengah dan menguncup otot anda sekuat yang anda mampu selama satu saat. Kemudian, di perhentian kedua iaitu sewaktu fasa eksentrik (penurunan beban), anda akan berhenti juga di posisi sama dan tahan selama satu saat.

Anda akan kelihatan seperti robot kerana form anda akan menjadi sangat sempurna tanpa sebarang momentum dan pergerakan daripada sendi lain. Apakah maksudnya di sini? Berkemungkinan, anda tidak dapat menggunakan beban seperti biasa yang anda guna, tetapi ia sangat berkesan untuk memberikan rangsangan hipertropi!

APAKAH KELEBIHAN MID-REP PAUSE

Senang sahaja, anda lakukan mid-rep pause untuk:

BILA BOLEH GUNA MID-REP PAUSE?

Jika matlamat anda adalah untuk membina saiz, jadi tiada sebarang masalah untuk gunakan teknik ini dalam mana-mana jenis senaman yang anda lakukan. Ia boleh dilakukan untuk senaman kompaun seperti squat, bench press, deadlift, dan ia juga boleh dilakukan dengan senaman isolasi seperti bicep curl dan lateral raise.

Apabila menggunakan teknik ini, sasarkan kepada 6-10 rep untuk senaman kompaun dan 8-15 rep untuk senaman isolasi. Cuba gunakan separuh dahulu daripada beban biasa yang anda gunakan.

Entri: Aiman Radzi