Tips Elak Over Boroi

Tips Elak Over Boroi

Nie tips sy sendiri tak pakai sebab malas tapi tips nie sgt berkesan kalau korang follow.

1) Jangan overload makan, ikut Sunnah Nabi makan jangan sampai kenyang. Kira makan ala kadar je tu sebab digalakkan makan 6 ke 8 kali sehari secara kuantiti perut tak beban. Bukan lepas makan jdi ular sawa nak beranak …

2) Stop Gula, Kalau boleh air manis tukar air kosong. Makanan bergula semua stop teruslah senang cerita. Apa makanan bergula org kita suka makan tapi kita tk tahu tu makanan bergula tinggi contoh Roti Putih, Nasi putih, mee kuning, energy bar, yogurt bliss, Jus buah yg dalam kotak tu. Tu semua gula tinggi .

3) Ais boleh punca boroi sebab ais hasilkan gas. Boleh mnm tapi jgn mnm time perut dah penuh. Ais boleh mnm ketika cuaca terlalu panas atau korang tengah workout dan lepas workout. Jadi time korang suka suka nak mnm baik tak payah.

4) Lepas makan jgn minum terus, relaks 30minit baru mnm air secara sedikit. Ikut sunnah Nabi mnm sedikit dahulu baru makan dan jika tercekik time makan tu sebab korang makan gelojoh, makan tak kunyh dengan betul terus main telan. Cuba makana dengan berhemah mcm makan first time dating bukan makan mcm dh 20tahun kahwin.

5) minyak punca lemak melekat kat perut. Jika boleh tukar makanan berminyak kepada rebus, kukus atau bakar sahaja. Memang muak tapi lama-lama tekak tu dh jdi lali xde hal lah bro. Easy to easy je .

6) kerapkan cardio, lepas cardio selitkan senaman perut. Cardio nie byk jenis contoh berjongging, berbasikal, berenang…jadi lepas cardio tu cuba selitkan sikit Buat Abs Exercise.

7) berpuasa, Pahala dpt perut pun tak boroi. Salah satu fadhilat berpuasa adalah untuk menjaga kesihatan usus . Usus kita baik maka segala zat nutrien diserap baik. 

8) Sedut je lemak kt perut tu…kalau semua kat atas malas follow sedut jelh lemak bro. Habis cerita hahahaha

Komen Facebook