Mencari berat bebanan yang ideal selalunya adalah proses ‘Trial & Error’. Kadangkala berat yang diangkat terlalu ringan dan kurang mencabar otot. Kadangkala pula, bebanan yang dipilih terlalu berat dan di luar kemampuan otot sehingga anda terpaksa menghayunnya untuk mengangkat. Nah, itu sudah satu kesalahan postur, bukan?

Bagi mengetahui berat bebanan yang sesuai dan menentukan samada berat perlu ditambah, dikurangkan atau dikekalkan, anda perlu fokus kepada 3 perkara ini:

Selain daripada 3 perkara di atas, terdapat satu lagi cara yang boleh membantu anda memilih berat bebanan yang betul. Baik, anggaplah yang anda sedang melakukan 10 jenis senaman, 3 sets × 10 reps. Jadi bagaimanakah cara untuk mengetahui samada berat yang diangkat adalah sesuai dengan tahap kemampuan atau tidak?

Lihat tips ini:

Akhir kata:

Sekiranya anda masih tidak pasti, anda boleh dapatkan bimbingan daripada pelatih peribadi untuk mempelajari teknik dan bentuk postur yang betul semasa melakukan latihan bebanan. Lebih baik menerima bimbingan sejak awal lagi daripada melakukan kesilapan di kemudian hari dan memudaratkan diri sendiri.

Entri: Tini Lorna Lim